آشنایی با مجازی سازی

مجازی سازی یکی از مهمترین و پرطرفدارترین تکنولوژی های دنیای فناوری است. معمولا علت محبوب و پرطرفدار شدن هر تکنولوژی ریشه در کاهش و صرفه جویی در هزینه دارد؛ اینکه چگونه از منابع سخت افزاری که در اختیار داریم نهایت استفاده را ببریم و هزینه کمتری در قبال این افزایش کارایی بپردازیم

مجازی سازی فرایند اجرای یک نمونه مجازی از یک سیستم کامپیوتری در یک لایه انتزاعی از سخت‌افزار مادر است. این فرایند معمولاً به اجرای چندین سیستم‌عامل بطور همزمان بر روی یک سیستم رایانه‌ای اشاره دارد. برای برنامه‌هایی که در ماشین مجازی سازی شده اجرا می‌شوند، به نظر می‌رسد که روی یک سیستم اختصاصی هستند، جایی که سیستم‌عامل و سایر برنامه‌ها منحصر به سیستم مجازی شده هستند و به سیستم‌عامل میزبان متصل نیستند.

دلایل زیادی برای استفاده افراد از مجازی سازی وجود دارد. برای کاربران دسکتاپ، رایج‌ترین کاربرد آن این است که بتوانند برنامه‌هایی را که برای یک سیستم‌عامل متفاوت طراحی شده‌اند، بدون نیاز به تعویض رایانه یا راه‌اندازی مجدد به سیستم دیگری اجرا کنند. شاید مهم‌ترین کاربرد این فرایند، راهی برای تقسیم‌بندی یک سیستم بزرگ به بخش‌های کوچک‌تر که به سرور اجازه می‌دهد تا با کارایی بیش‌تری استفاده شده یا برنامه‌هایی با نیازهای مختلف توسط کاربران بیشتری استفاده شود، باشد. 

علاوه بر این، اجازه می‌دهد تا برنامه‌های در حال اجرا در یک ماشین مجازی از فرایندهایی که در ماشین مجازی دیگر بر روی همان میزبان انجام می‌شوند، جدا نگه داشته شوند.

انواع مجازی‌سازی

1.مجازی سازی سرور یا Server Virtualization

مجازی سازی سرور فرآیند ایجاد چندین نمونه سرور مجازی از یک سرور فیزیکی است. هر نمونه سرور یک محیط مجازی مجزا را ارائه می‌دهد. در هر محیط مجازی، می‌توانید یک سیستم‌عامل مجزا را اجرا کنید.

قبل از مجازی سازی، یک سیستم‌عامل روی سخت‌افزار نصب می‌شد و هر سرور می‌بایست سخت‌افزار جداگانه خود را داشته باشد. بطور متوسط، سرور اختصاصی تنها از 15 درصد منابع خود در طول عملیات عادی استفاده می‌کنند. 

اگرچه اجرای برنامه شما بر روی سرورهای فیزیکی از مزایایی نسبت به مجازی سازی برخوردار است، اما در بسیاری از موارد باعث اتلاف منابع می‌شود. علاوه بر این، خرابی‌های نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری اغلب نیاز به تعمیر عملی روی همه سرورها دارند.

بنابراین، نیاز به تقویت استفاده از منابع و حفظ جدایی و isolation بین سیستم‌عامل‌های مشتریان برای اهداف امنیتی وجود داشت.

مجازی سازی سرور به عنوان راه‌حلی برای مشکلات ذکر شده در بالا معرفی شد. یک نرم‌افزار مجازی سازی به شما این امکان را می‌دهد تا سرور فیزیکی خود را به چندین سرور مجازی تقسیم کنید. با انجام این کار، می‌توانید بدون سرمایه‌گذاری روی سخت‌افزار بیشتر، از منابع فیزیکی خود نهایت استفاده را ببرید.

2.مجازی سازی فضای ذخیره سازی

Storage Virtualization فرایند ارائه یک نمای منطقی از منابع ذخیره‌سازی فیزیکی به یک سیستم رایانه میزبان، با در نظر گرفتن تمام رسانه‌های ذخیره‌سازی (هارد دیسک، دیسک نوری و غیره) در enterprise به عنوان یک pool ذخیره‌سازی است.

یک سیستم ذخیره سازی یا storage system به عنوان storage array، disk array یا filer نیز شناخته می شود. سیستم‌های ذخیره‌سازی معمولاً از سخت‌افزار و نرم‌افزار ویژه همراه با دیسک درایوها استفاده می‌کنند تا ذخیره‌سازی بسیار سریع و قابل اعتمادی را برای محاسبات و پردازش داده‌ها فراهم کنند. 

سیستم‌های ذخیره‌سازی پیچیده هستند و ممکن است به عنوان یک کامپیوتر با هدف خاص در نظر گرفته شوند که برای ارائه ظرفیت ذخیره‌سازی همراه با ویژگی های پیشرفته حفاظت از داده‌ها طراحی شده است. دیسک درایوها تنها یک عنصر در یک سیستم ذخیره‌سازی هستند و همراه آنان سخت‌افزار و نرم‌افزار تعبیه‌شده ویژه در سیستم نیز وجود دارد.

سیستم‌های ذخیره‌سازی می‌توانند ذخیره‌سازی دسترسی بلوک یا ذخیره‌سازی دسترسی به فایل را فراهم کنند. دسترسی بلوک معمولاً از طریق کانال فیبر، iSCSI، SAS، FICON یا پروتکل‌های دیگر ارائه می‌شود. دسترسی به فایل اغلب با استفاده از پروتکل‌های NFS یا SMB ارائه می شود.

مجازی‌سازی بلاک مورد استفاده در این زمینه به جداسازی ذخیره‌سازی منطقی (پارتیشن) از ذخیره‌سازی فیزیکی اشاره دارد به طوری که بدون توجه به فضای ذخیره‌سازی فیزیکی یا ساختار heterogeneous می‌توان به آن دسترسی داشت. این جداسازی به مدیران ذخیره‌سازی (administrators) اجازه انعطاف بیش‌تری در نحوه مدیریت ذخیره سازی برای کلاینت‌ها می دهد.

مجازی سازی فایل، چالش‌های NAS را با حذف وابستگی‌های بین داده‌های قابل دسترسی در سطح فایل و مکانی که فایل‌ها بصورت فیزیکی ذخیره می‌شوند، برطرف می‌کند. این موضوع فرصت‌هایی را برای بهینه‌سازی استفاده از فضای ذخیره‌سازی و یکپارچه‌سازی سرور و انتقال فایل‌های بدون اختلال فراهم می‌کند.

3.مجازی‌ سازی دسکتاپ

با استفاده از تکنولوژی مجازی‌ سازی دسکتاپ این امکان به وجود می‌آید که برای کاربران یک شبکه دسکتاپ‌های مختلفی تعریف شود و این دسکتاپ‌های مجازی توسط یک سرور مرکزی مدیریت شده و تمامی فرآیندهای پردازشی آن‌ها توسط این سرور کنترل شود.

در واقع مجازی‌ سازی دسکتاپ باعث می‌شود که یک سرور دارای چندین دسکتاپ مجازی مختلف باشد که افراد دیگر بتوانند با استفاده از هر دستگاهی که در اختیار دارند چه موبایل، چه لپ تاپ و… به هرکدام از این دسکتاپ‌های مجازی که نیاز داشته باشند متصل شده و عملیات مورد نظر خود را انجام دهند.

نکته جالب در مجازی‌ سازی دسکتاپ این است که سیستم عامل‌ها و برنامه‌های کاربردی روی آن از وابستگی کیس خارج شده و بر روی یک سرور مرکزی که در یک دیتا سنتر در یک نقطه از دنیا قرار دارد مدیریت می‌شود.

4.مجازی سازی اپلیکیشن

Application Virtualization یک فناوری نرم‌افزاری است که برنامه‌های کامپیوتری را از سیستم‌عاملی که بر روی آن اجرا می‌شوند، مستقل می‌کند. یک برنامه کاملاً مجازی سازی شده به شکل سنتی نصب نمی‌شود، اگرچه هنوز به همان شکل قبل اجرا می‌شود. برنامه در زمان اجرا طوری رفتار می‌کند که بطور مستقیم با سیستم‌عامل اصلی و تمام منابع مدیریت شده توسط آن ارتباط برقرار می کند، اما می تواند به درجات مختلف، ایزوله یا sandbox شود.

مجازی سازی کامل برنامه نیاز به یک لایه مجازی سازی دارد. لایه‌های مجازی شده برنامه جایگزین بخشی از محیط زمان اجرا می‌شود که معمولاً توسط سیستم‌عامل ارائه می‌شود. این لایه تمام عملیات دیسک برنامه‌های مجازی سازی شده را رهگیری می‌کند و بطور شفاف آنها را به یک مکان مجازی (اغلب یک فایل منفرد) هدایت می‌کند.

برنامه از اینکه به جای یک منبع فیزیکی به یک منبع مجازی دسترسی دارد، بی اطلاع است. از آنجاییکه برنامه اکنون با یک فایل به جای بسیاری از فایل‌های پخش شده در سیستم کار می‌کند، اجرای برنامه در رایانه دیگری آسان می‌شود و برنامه‌های ناسازگار قبلی می‌توانند کنار هم اجرا شوند.

5.مجازی سازی مرکز داده

Data Center Virtualization انتقال دیتاسنترهای فیزیکی به دیتاسنترهای دیجیتال با استفاده از یک پلتفرم نرم‌افزار ابری است، بطوریکه شرکت‌ها می‌توانند از راه‌دور به اطلاعات و برنامه‌ها دسترسی داشته باشند.

در یک دیتاسنتر مجازی، یک سرور مجازی، که به آن مرکز داده‌های نرم‌افزاری تعریف شده (SDDC) نیز می‌گویند، از سرورهای سنتی و فیزیکی ایجاد می‌شود. این فرآیند، سخت‌افزار فیزیکی را با تقلید از پردازنده‌ها، سیستم‌عامل و سایر منابع آن با کمک یک Hypervisor مجازی سازی می‌کند.

Hypervisor (یا مانیتور ماشین مجازی، VMM، مجازی‌ساز) نرم‌افزاری است که یک ماشین مجازی را ایجاد و مدیریت می‌کند. با منابعی مانند CPU، حافظه و ذخیره‌سازی به عنوان یک Pool رفتار می‌کند که می‌تواند به راحتی بین ماشین‌های مجازی موجود یا به ماشین‌های جدید تخصیص مجدد یابد.

چرا باید به سمت مجازی سازی حرکت نمود؟

مجازی سازی به دلیل نشان دادن مزایای ملموس و زیاد خود باعث شده تا شرکت های توسعه دهنده ی نرم افزار نیز ناگزیر از این فناوری در آخرین محصولات خود استفاده نمایند و از آنجا که برخی این نرم افزار ها در صنایع به کار می روند، در نتیجه برای حفظ توان رقابت، استفاده از مجازی سازی در صنعت مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.

در حال حاضر ادغام سرور ها یکی از خوشایند ترین فعالیت ها در مجازی سازی است. مجازی سازی در واقع به سنگ بنای صرفه جویی اقتصادی در منابع هر شرکت تبدیل شده است. تحلیل گران صنعت گزارش می دهند که چیزی بین ۶۰ تا ۸۰ درصد از دپارتمان های IT به دنبال اجرای پروژه های ادغام سرورهایشان هستند و بدیهی است که در راستای اجرای این کار شرکت ها شاهد صرفه جویی قابل توجه در هزینه هایشان خواهند بود.

از دیگر مزایای مجازی سازی (Virtualization) می توان به کاهش مصرف انرژی و سهولت در مدیریت سرور اشاره کرد. همچنین مزیت کلیدی دیگر این فناوری، انعطاف پذیری می باشد. زیرا در محیط مجازی، انتقال، آرشیو، بهینه سازی اجزا و … بسیار انعطاف پذیر می باشد.

شرکت سپیدارا با  بهره گیری از توان متخصصان و کارشناسان خود که دارای گواهینامه های مورد تائید VMware می باشند خدمات زیر را ارائه می نماید:

  • مشاوره، طراحی و پیاده سازی دیتا سنتر بر مبنای راهکارهای مجازی سازی
  • مشاوره، طراحی و پیاده سازی Desktop های مجازی
  • مشاوره، طراحی و پیاده سازی ابرهای شی 
  • ارائه راهکارهای مجتمع سازی سرورها 
  • ارائه راهکارهای مدیریت و امنیت مجازی سازی

برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید